Het Verzet Kraakt
Was jij erbij? Theaterstuk Het Verzet Kraakt nam het publiek mee in het verhaal over de grootste bankroof in Nederland aller tijden. Een Twents verhaal over oorlog, heldendaden en verraad, maar vooral over doodgewone mensen zoals jij en ik. Een uniek cultureel project in onze eigen regio. En dus een unieke kans om iets onvergetelijks neer te zetten.
Lees snel verderHoe dit project tot stand is gekomen
We raakten vanaf het eerste idee betrokken bij het theaterstuk. Een stuk dat toen nog geen script had, geen muziek en al helemaal geen naam. Laat staan een logo, beeldmerken of een visuele merkidentiteit. Maar wel het historische verhaal vertelde van de bankroof in Almelo van 15 november 1944, de grootste bankroof aller tijden in ons land, een heldhaftige verzetsdaad én een verhaal dat verteld moet blijven worden. Daarom moest en zou deze voorstelling succesvol worden.
Onze aanpak
Alles begon bij de naam. Een naam die gefluisterd kon worden, dat ondergronds en je meenam in de sfeer van het theaterstuk. Tijdens een brainstorm waarin iedere associatie voorbij kwam werd ineens een bijzondere link gelegd: de link tussen ‘Het Verzet’ en het ‘Kraken’ van de bank. Dat werd samen ‘Het Verzet Kraakt’. Een naam met een dubbele betekenis. Natuurlijk heeft ‘het verzet’ de bank ‘gekraakt’, maar het verzet kraakte zelf ook door het verraad waardoor de roof mislukte.
De volgende stap was het creëren van beeld. We ontwikkelden een beeldconcept, waarbij er op de foto altijd maar één kleine lichtbron is. Die minimale lichtbron zorgt ervoor dat je net iets meer dan silhouetten ziet, waardoor je een mysterieuze sfeer creëert. Dit beeldconcept, in combinatie met de juiste locatie en aankleding, werd gefotografeerd door Willem van Walderveen, wiens opa deel uitmaakte van de groep bankrovers.
Voordat we echt konden communiceren was er nog één ding nodig: een logo. We kozen hier voor een woordmerk, met een knipoog naar een soort geheimtaal. De letters in het woordmerk zijn zo bewerkt en bij elkaar gezet dat het een geheel eigen vorm krijgt. Je moet de eerste keer misschien even goed kijken wat er staat, maar juist dat maakt het spannend. Het logo bleef een herkenbaar element in alle communicatie die in het jaar naar aanloop van het theaterstuk volgde. Voor die communicatie ontwikkelden wij een marketingplan en verschillende nationale en regionale acties.
Het eindresultaat
Alles kwam samen op 23 september 2017. Het moment dat het laatste applaus in ontvangst werd genomen door de acteurs en we terug kunnen kijken op een zeer geslaagde voorstellingenreeks. We kunnen met trots zeggen dat alle voorstellingen uitverkocht waren en dat we hebben mogen bijdragen een het theaterstuk van zo’n belangrijk verhaal uit onze geschiedenis.
Wat hebben we
precies gedaan?
Ingezette expertises bij dit project
Onze passie live voelen?
Iedere dag zijn we bezig met onze passie, het creëren van de beste ontwerpen voor onze opdrachtgevers.